Hogyan szűrjük adatainkat? Hogyan készítsünk listákat különböző szempontok szerint?

Ahogy egyre gyűlnek az adatok a rendszerünkbe annál fontosabb lesz, hogy különböző szempontok szerint listákat tudjunk készíteni. Például: az elmúlt egy hónap új partnerei vagy egy adott iparághoz tartozó partnerek. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy lehet ilyen szűrt listákat készíteni.

A VállalatNavigátor rendszerben az ilyen szűrt listák elkészítésének eszköze a Nézetek. A különböző rekordok listájában a fejlécben található egy “Nézetek” legördülő menü, ahonnan kiválasztható, hogy melyik szűrt listát kívánjuk megtekinteni. A legördülő menü után található “Új nézet létrehozása” linkkel hozhatunk létre új nézetet, a “Módosítással” pedig egy meglévő nézet feltételeit módosíthatjuk.

Nézet létrehozása

Példának hozzunk létre egy olyan nézetet, ami a “Vevő” típusú partnereinket listázza. Ehhez válasszuk a “Partnerek” menüpontot és a partnerek listájának fejlécéből az “Új nézet létrehozása” linket.

A megjelenő képernyőn a “Név” mezőben adhatjuk meg a nézet nevét (pld. Vevőink).

A következő részben a szűrési feltételeket kell megadnunk. Ezt három lépésben tehetjük meg:

  1. Kiválasztjuk a mezőt, amire szűrni szeretnénk. Ezt az első legördülő menüben tehetjük meg. Válasszuk ki itt a “Típus” mezőt.
  2. Kiválasztjuk az összehasonlítás típusát. Ezt a második legördülő menüben tehetjük meg. Válasszuk ki az “egyenlő”-t.
  3. Megadjuk az értéket. Ezt a harmadik beviteli mezőben tudjuk megadni. Attól függően, hogy a kiválasztott mezőnk milyen típusú, az érték beviteli mező mögött megjelenhet egy kereső ikon. Erre kattintva egy felugró ablakból választhatjuk ki az értékeket. Jelen esetben is megjelenik. Kattintsunk rá, majd válasszuk ki a “Vevő” értéket és kattintsunk a “Hozzáadás” gombra.

A szűrése feltétel érvénybe lépéséhez a “Hozzáad” gombbal hozzá kell adnunk a nézethez.

A harmadik részben a nézetben megjelenő mezőket kell kiválasztanunk. Ehhez a jobb oldali táblázatból húzzuk át a kívánt mezőket a bal oldali táblázatba.

Az Egyéb feltételeknél megadható, hogy a szűrés csak a saját rekordjaimban vagy az összesben történjen és hogy az így létrehozott nézet a többi felhasználónak is elérhető-e vagy sem.

A “Mentés” gombbal menthetjük és futtathatjuk a nézetet.

Szűrési feltételek

A szűrési feltételek működése:

  • Vagy logikai kapcsolatokat hozhatunk létre, ha a harmadik mezőbe vesszővel elválasztva több értéket adunk meg.
  • Maximum tíz vesszővel elválasztott értéket lehet megadni. Például: Budapest, Szeged, Debrecen a Budapest VAGY Szeged VAGY Debrecen kifejezésre keres.
  • A vesszőt tartalmazó kifejezéseket idézőjelek közé kell helyezni. Például: a “200,000”,”1,000,000″ a 200,000 VAGY 1,000,000 kifejezésre keres.
  • A jelölőnégyzetek esetében az “Igaz” és “Hamis” kifejezéseket kell használni